Olen kolme kuukautta, tammikuun alusta maaliskuun loppuun 2020, tutkijavierailulla ICAR-laboratoriossa, jonka tilat ovat École normale supérieure de Lyonissa (ENS de Lyon). ICAR-laboratorio tunnetaan erityisesti korkeatasoisesta ranskan puhekielen tutkimuksesta. Tämä on toinen tutkijavierailuni – ensimmäisen neljän kuukauden vierailuni tein syksyllä 2017, osana Koneen säätiön rahoittamaa post doc -kauttani.
Rahoituksen tälle vierailulle myönsi Maija Lehtosen rahasto (Helsingin yliopiston rahastot). Vuonna 2015 kuollut Lehtonen testamenttasi koko omaisuutensa Helsingin yliopistolle ja tuen kohteeksi erityisesti ranskan kulttuuria ja kieltä koskevan tutkimuksen. Maija Lehtonen toimi yleisen kirjallisuustieteen ja estetiikan professorina Helsingin yliopistossa. Hän oli kosmopoliitti, jonka kotona oli puhuttu ranskaa. Lehtosen lahjoitus tuli täytenä yllätyksenä, sillä kukaan ei edes tiennyt naisen olevan varakas. Kiitos, Maija Lehtonen, kiitos Helsingin yliopiston rahastot, tästä mahdollisuudesta!
Tutkijavierailu suurlakkojen aikaan
Ranskan eläkeuudistuksia vastustavat, yhä jatkuvat suurlakot mutkistivat hieman matkaa tänne Lyoniin.
Tammikuun 2. päivä 2020 lähdin lasten kanssa Ranskaan, sillä perheemme neljäs jäsen tulee myöhemmin perässä. Tarkoituksena oli jatkaa Pariisista TGV-junalla Lyoniin, mutta lakkojen vuoksi junamme oli peruttu. Onneksi tarkistimme asian etukäteen, joten pystyimme varmaan yön lentokenttähotellista ja liput seuraavan aamun junalle.
Ranskalaista arkea koulussa ja yliopistolla
Loppiainen ei ole täällä pyhäpäivä, joten 6. tammikuuta alkoi arki: vanhempi tytöistä meni yläasteelle ja pienempi samaan alakouluun kuin viimeksikin. Monenlaista byrokratiasäätöä on ollut, mutta paperit saatiin kuntoon kouluja varten.
ICAR-laboratorioon murtauduttiin joulun alla, joten vieraileville tutkijoille ei enää myönnetä avaimia. Minulle löydettiin kuitenkin paikka väitöskirjantekijöiden huoneesta, jossa oli yksi työpiste vapaana. Huone avautuu ovikoodilla. Tämä on oikein tilava ja viihtyisä työhuone, josta on osittain näkymät kampukselle.
Tutkijavierailuni on alkanut viimeistelemällä yksi apurahahakemus, jonka sain eilen lähtöön. Tutkijan elämä on jatkuvaa ennakointia: on tehtävä hyvissä ajoin uusia suunnitelmia ja hakemuksia, jotta ura jatkuisi tämän tutkijavierailunkin jälkeen.
Lisäksi minulle tulivat yhden artikkelin korjauksetkin juuri tähän tutkijavierailun alkuun. Tällaista on tutkijan työ! Viikkosuunnitelmat elävät sen mukaan, mikä teksti palaa takaisin tai minkä haun huomaa olevan käynnissä. Kuitenkin täällä Lyonissa on tarkoitus tehdä uutta tutkimusta ja analysoida viime vierailulla keräämääni aineistoa.
Ja viehättävä Lyon tarjoaa monenlaista nähtävää ja koettavaa myös työajan ulkopuolella!