1st Contrastive Pragmatics Symposium, 18.-19.7.2024, Budapest

Osallistuin kesällä ensimmäistä kertaa pidettävään symposiumiin, jonka aiheena oli kontrastiivinen pragmatiikka. Kokoontumisen Budapestissa järjestivät Dániel Kádár, Juliane House ja Ning Puyu. En ollut koskaan käynyt Unkarissa, joten matka oli monella tapaa ensimmäinen kokemus!

Kaksi päivää esitelmiä

Symposium pidettiin Unkarin kielitieteellisessä tutkimuskeskuksessa (Hungarian Research Centre for Linguistics), joka sijaitsi kauniilla alueella. Naapurustossa oli suurlähetystöjä, ja hotellini sijaitsi aivan seinänaapurissa, joten aamulla ei mennyt aikaa siirtymisiin.

Tutkimuskeskuksen johtaja ja järjestäjät avasivat symposiumin.

Pidin yhteistyökumppanini Christophe Gagnen (University of Cambridge) kanssa esitelmän koko tutkimusryhmämme puolesta. Esitelmä liittyy parlamenttihankkeeseemme, jossa tarkastelemme välihuutoja parlamenttikeskusteluissa Suomessa, Ranskassa ja Saksassa. Ensimmäinen artikkelimme, jossa tutkimme reaktioita välihuutoihin, ilmestyi alkuvuodesta. Esitelmämme koski toista artikkelia, jossa tarkastelun kohteena ovat puhuttelut välihuudoissa. Puhutteluja ei esiinny kovin paljon välihuudoissa, mutta saksassa niitä esiintyi enemmän kuin suomessa ja ranskassa. Puhutteluita voi luonnehtia sanalla polirude, eli ne olivat tavallaan kohteliaita, mutta niissä hyökättiin yleensä henkilöä kohti.

Symposium oli pieni ja sympaattinen. Kaikki kuuntelivat toistensa esitelmät. Aiheet vaihtelivat käytösoppaista ja vihapuheesta tekoälyyn ja rakennustyömaiden kylteistä Cambridgen yliopiston valintahaastatteluihin. Kieliä oli edustettuina monista eurooppalaisista kielistä kiinaan asti. Yhteistä esitelmille oli, että ne käsittelivät pragmatiikka eli kielenkäyttöä tilanteessa ja vertasivat kahta tai useampaa kieltä.

Kahvitauoilla tarjoiltiin ihania unkarilaisia herkkuja!

Kontrastiivisen pragmatiikan symposiumi oli ensimmäinen muttei viimeinen laatuaan. Se järjestetään todennäköisesti vielä ensikin vuonna Budapestissä, mutta sen jälkeen on tarkoitus, että järjestelyvastuu kiertäisi eri yliopistoissa.

Budapestin kaupunki

Konferenssimatkoilla ei yleensä ehdi kovinkaan paljoa kierrellä kaupunkia. Onneksi ehdin ensimmäisenä päivänä, ennen symposiumin alkua, vierailla Budan linnassa.

Ajelin funikulaarilla ylös katsomaan kauniita maisemia.

Lisäksi vierailin Unkarin taidegalleriassa. Sää oli todella kuuma, sillä lämpöä oli noin 35 astetta.

Palasin kotiin perjantai-iltana ja pari esitelmää jäi kuuntelematta. Hotelliyö perjantain ja lauantain välillä olisi ollut liian kallis, moninkertainen hinta. Ajattelin, että jopa hotellit ovat Budapestissä kalliita viikonloppuisin. No, syynä olikin Formula-viikonloppu!

Samalle perjantaille osui vielä yksi yllätys, maailmanlaajuinen IT-kaaos. Monia lentoja oli Budapestissä myöhässä, ja osa lennoista oli jopa peruttu. Finnairin kone tuli kaikesta huolimatta hakemaan kotiin, tosin pikkuisen myöhässä. Syynä eivät kuitenkaan olleet IT-ongelmat vaan ukkonen Helsingissä.

Leave a Reply