Tutkija, millaisia hankkeita valitset?

Kuva Emily_WillsPhotography, Pixabay

Olet ehkä huomannut, ettei yksittäinen tutkimushankkeesi valmistunutkaan siinä ajassa, missä oletit. Tutkiminen ja kirjoittaminen on hidasta toimintaa. Valitse siis tutkimushankkeesi tarkkaan, olitpa missä työtehtävässä tahansa. Jos olet päätoiminen tutkija, huolehdi, että rahoitettu hankkeesi saa riittävästi huomiotasi. Mikäli tutkimus on vain yksi työtehtäväsi esimerkiksi opetuksen tai hallinnon rinnalla, valitse huolella hankkeet, joihin käytät aikasi.

Mitä sinä haluat tutkia?

Tutkijalla on vapaus valita tutkimuskohteensa, mutta tutkitko juuri niitä niitä aiheita, jotka kiinnostavat sinua eniten? Katso julkaisuluetteloasi viimeisen viiden vuoden ajalta tai pidemmältäkin ajalta, jos olet kokenut tieteentekijä. Jos ulkopuolinen tarkastelisi julkaisujasi, millaisen kuvan hän saa sinusta tutkijana ja asiantuntijana?

Julkaisusi paljastavat, mihin olet tutkimusaikaasi käyttänyt. Jos sinulla ei ole vielä julkaisuja itsellesi tärkeistä teemoista, tutkimusaikasi on kulunut toisiin kirjoitushankkeisiin. Mikäli julkaisuja on vähemmän kuin haluaisit, sinun kannattaa tarkastella ajankäyttöäsi.

Tilaushankkeita vai omia visioita?

Suomalainen kollegasi pyytää sinua kirjoittamaan kirjaansa. Tarvittaisiin vielä yksi kirjoittaja, jotta hanke voi toteutua. Haluat auttaa ja suostut, vaikka olit ajatellut, ettet haluaisi enää kirjoittaa kyseisestä aiheesta. Seuraavaksi sinuun ottaa yhteyttä ulkomaalainen kollega, joka on huomannut kiinnostavan konferenssin Suomessa. Hän haluaa järjestää paneelin ja toimittaa kanssasi teemanumeron. Aihe ei ole täsmälleen sitä, mistä olet tällä hetkellä kiinnostunut, mutta ajattelet, että kansainvälinen yhteistyö on tärkeää.

Olet sitoutunut jo kahteen tilaustyöhön, kun sinuun ottaa yhteyttä kansainvälisesti arvostettu tutkija, joka pyytää sinua kirjoittamaan korkeatasoisen lehden teemanumeroon. Artikkeli vaatii täysin uuden aineiston keräämisen ja analysoinnin sekä uuden teorian omaksumisen, mutta haluat tietysti mukaan. Sitä paitsi tämä on tilaisuutesi laajentaa osaamistasi.

Tilaushankkeet vievät suuren osan tutkimusajastasi. Mutta hoidat tietysti kaikki tilaushankkeet aikataulun mukaisesti. Omat visiosi saavat odottaa, koska niillä ei ole pakottavaa aikataulua, eivätkä työtuntisi riitä kaikkiin hankkeisiin.

Vanhat hankkeet kesken, rahoitusta uudelle?

Rahoitettu tutkimushankkeesi on kesken, mutta sinun on kehitettävä uusi hanke, jolle voit hakea rahoitusta. Oikeasti haluaisit tehdä vanhan hankkeesi loppuun, varsinkin kun tilaushankkeet ovat työllistäneet sinua. Mutta ei auta, sinun on ryhdyttävä kehittämään uutta tutkimushanketta.

Rahoituspäätökset ovat pitkissä kantimissa, joten odotellessa katsot pöytälaatikkoosi. Mitä kaikkea sinulla onkaan kesken? Minkä käsikirjoituksen loppuunsaattaminen olisi kaikkein kiinnostavinta ja vastaisi parhaiten visiotasi?

Keskeneräisyydessä onkin voimaa. Vaikka uusi hanke rahoitettaisiin, siitä ei saa heti julkaisuja. Pieni julkaisutehtaasi jatkaa toimintaansa, koska olet tehnyt valmistelevan työn, kerännyt aineiston, ehkä jo puoliksi analysoinutkin sen. Mutta päätät hetken sanoa ei tilaustöille. Kunnes jokin vastustamattoman mielenkiintoinen tilaisuus ilmaantuu…

Leave a Reply