Tutkijavaihdosta kotikaranteeniin

Kun lähdin kolmen kuukauden tutkijavierailulle Lyoniin tammikuun toisena päivänä, eniten ongelmia aiheuttivat joulukuussa alkaneet lakot. Sen sijaan sana koronavirus oli täysin tuntematon. En voinut aavistaakaan, mitä oli tulossa.

Ilmeisesti asiantuntijatkin alkoivat saada tietoa uudesta koronaviruksesta vasta joulukuun lopussa. Kiinan viranomaiset tiedottivat 7. tammikuuta uudentyyppisestä koronaviruksesta. Tammikuun lopussa eurooppalaisia evokuoitiin Kiinan Wuhanista, joka oli epidemian ensimmäinen keskus. Virus tuntui olevan vielä kaukana.

Virus leviää Eurooppaan ja Ranskaan

Helmikuun aikana uusi koronavirus levisi rytinällä Eurooppaan. Vaikein tilanne oli Italiassa, josta kantautui huolestuttavia uutisia. Ranskassa elämä töissä, koulussa ja muuallakin jatkui vielä täysin normaalisti.

Helmikuun edetessä tuntui kuitenkin siltä, ettei Ranskan uutiskanavilla muusta puhuttukaan kuin koronasta. Tiedotusvälineet seurasivat Ranskan tilannetta tarkasti, ja tartuntoja tuli koko ajan lisää. Ajoittain mieleen hiipi ajatus: mitä tästä kaikesta vielä seuraa?

28.2. Ranskan koronavirustilanne siirtyi tasolle 2. Kakkostasolla yritetään saada estettyä viruksen leviämistä laajemmalle. Kului vain yksi viikko: 7.3. Ranska olikin siirtynyt tasolle 3. Tässa vaiheessa virus on jo laajalle levinnyt, ja tavoitteena on hidastaa epidemian vaikutuksia.

Kolmostasolle siirtymisen huomasi siitä, että ohjeita koronavirukselta suojautumiseksi oli liimattu julkisten tilojen seiniin. Ilmoituslappuja löytyi työpaikan École normale supérieuren tiloista, jalkapallokentältä, rautatieasemalta ja niin edelleen. Asemilla myös kuulutettiin aiheesta säännöllisesti.

Ohjeet koronaviruksesta suojautumiseksi: käsipesu, yskiminen hihaan, nenäliina roskikseen ja maski sairaalle.

Palasin talvilomalta töihin 9.3. ja tytöt menivät kouluun. Korona tuntui olevan puheenaiheena entistä enemmän. Nyt alkoi toden teolla tulla huoli siitä, pääsemmekö kotiin varatuilla juna- ja lentolipuillamme 31.3.

Mietimme varasuunnitelmia. Vuokrasopimus loppuisi kuun lopussa. Emme voisi jäädä jumiin Ranskaan, eikä meillä olisi siihen varaakaan. Jos lentoja peruutetaan Ranskasta, voisimme ajaa Euroopan halki. Pitäisikö vuokra-auto jo varulta varata ja perua sitten? Entä junamatka Ranskasta Saksaan? Emme uskoneet, että rajoja laitettaisiin kiinni, koska Italiaankin sai edelleen matkustaa junalla.

Käänteen tekevä viikko ja Macronin puhe

Keskiviikkona 11.3. alkoi Suomesta kuulua yllättäviltä tuntuvia käänteitä: yliopistoilla pohdittiin etäopetusta. Olin hämmästynyt, koska Suomessa epidemia ei ollut yhtä vaikea kuin Ranskassa, jossa yliopistot olivat täysin auki. Mutta samana päivänä Tanska ilmoitti raskaista toimenpiteistä: koulujen sulkemisesta. Mitä oli meneillään?

Ranskassakin alkoi tapahtua. Presidentti Macronin ilmoitettiin puhuvan suorassa televisiolähetyksessä torstai-iltana 12.3. Voisiko Ranskakin sulkea koulut? Toimenpide olisi melkoisen järeä.

Macronin puhe suorassa televisiolähetyksessä 12.3. klo 20.

Macronin puhe oli vaikuttava. Hän totesi, että Ranskassa on vuosisadan pahin terveyteen kohdistuva kriisi. Viikonlopun kunnallisvaalit pidettäisiin kuitenkin normaalisti, mutta varovaisuutta noudattaen: jokaisen tulisi tulla paikalle oman kynän kanssa. Yli 70-vuotiaita pyydettiin pysyttelemään mahdollisimman paljon kotona. Julkinen liikenne toimisi edelleen. Puheen suurin uutinen oli se, että koulut ja yliopistot suljettaisiin maanantaista alkaen, kunnes toisin määrätään!

Peli oli selvä. Tyttöjen ja minun työpaikat menivät kiinni, joten ei ollut mitään syytä jäädä enää pariksi viikoksi Ranskaan. Jos tilanne oli kärjistynyt näin nopeasti, mitä voisi tapahtua kahdessa lisäviikossa? Pääsisikö silloin enää edes takaisin Suomeen? Koska lentoyhtiön numeroihin ei päässyt läpi, ostimme välittömästi uudet juna- ja -lentoliput sunnuntaille. Onneksi niitä sai vielä!

Kotiin karanteeniin

Perjantaiaamuna 13.3. peruin illan alustukseni eräässä ravintolassa pidettävässä tilaisuudessa – lopulta koko tilaisuus peruttiin. Lauantaina 14.3. Ranska ilmoitti uusista toimenpiteistä: ravintolat suljetaan. Lisäksi muutamat Euroopan maat ilmoittivat sulkevansa rajansa. Tilanne tuntui vaikeutuvan koko ajan.

Sunnuntaiaamuna 15.3. pääsimme onneksi kotimatkalle. Hyppäsimme Lyonista TGV-junan kyytiin, joka vei meidät Charles de Gaullen lentoasemalle. Juna oli niin tyhjä, että turvaväliä oli helppo pitää. Junassa luin netistä ulkoministeriön ilmoituksen, joka oli ytimekäs: Älä matkusta ulkomaille!

Lentoasemalla ravintoloiden sulkeminen vaikutti siten, että suurin osa ruokapaikoista oli kiinni. Auki olevissa ruokapaikoissakaan ei saanut jäädä istumaan syömään, vaan pöydät ja tuolit oli nostettu pois. Maskeja näki Pariisin lentokentän matkustajilla aika vähän, eikä henkilökunnalla ollut lainkaan maskeja. Sen sijaan Finnairin lentävä henkilökunta käytti maskeja ja palveli rajoitetusti.

Näinä poikkeuksellisina aikoina slogan Illaksi kotiin sai aivan toisen merkityksen! Harvoin on ihminen näin helpottunut kotiin päästyään. Ei haittaa yhtään, että vietämme hallituksen suosituksen mukaan seuraavat 14 vuorokautta kotikaranteenissa, kuten muutkin ulkomailta palanneet!

Lisää aiheesta:

Ranskaa raakana! Podcast-sarjan 46. ERIKOISJAKSO: Koronavirus Ranskassa: tutkijavaihdosta kotikaranteeniin, 17.3.2020.

Leave a Reply