Ranskalaista arkea: muista toivotus eron hetkellä

Ranskassa tapaamisen ja eron hetket ovat tärkeitä. Kohdatessa tervehditään: bonjour tai illalla bonsoir. Ystävien kanssa ja epämuodollisissa tilanteissa poskipusut, la bise, kuuluvat asiaan. Niiden määrä riippuu alueesta, ja tilastoja voi tutkailla täältä. Itse olen selvinnyt kahdella pusulla sekä Lyonissa että Pariisissa.

Pelkkä kohdatessa tervehtiminen ei kuitenkaan riitä. Vähintäänkin yhtä suurta huomiota on kiinnitettävä eron hetkiin.

Toki lähtiessä suoritetaan myös tervehdysrituaalit: au revoir ja mahdolliset pusuttelut uudestaan. Näiden lisäksi on vielä muistettava toivotus.

Asiointitilanteissa

Asiakaspalvelutilanteissa myyjä toivottaa aina hyvästelyjen jälkeen hyvää päivän- tai illanjatkoa eli bonne journée tai bonne soirée. Luonnollisesti asiakas toivottaa sitä samaa takaisin.

Museoissa virkailija toivottaa lipunostajalle hyvää vierailua, bonne visite. Pariisissa lähtiessämme yhdestä museosta meille toivotettiin vahingossa hyvää käyntiä. Virkailija korjasi nopeasti: ei kun hyvää päivän jatkoa.

Elokuvateatterissa katsojalle toivotetaan hyvää esitystä, bon spectacle.

Töissä

Työpäivän aikanakin toivotuksia riittää. Lähtiessäni kollegan huoneesta tai erotessani hänestä käytävällä on muistettava toivoa, että pian nähdään: à toute de suite tai à toute à l’heure. 

Läheisten kollegoiden kesken toivotuksiin saatetaan liittää vielä sympaattinen puhuttelu: mon petit lapin (‘pieni pupuseni’) tai ma belle (‘kaunokaiseni’). Minua on kutsuttu jälkimmäiseksi.

Ruokapöydässä toivotetaan tietysti hyvää ruokahalua, bon apétit. Lounaan jälkeen on muistettava toivottaa kollegoille hyvää iltapäivää: bon après-midi.

Töistä lähtiessä toivotetaan tietysti hyvää illan jatkoa ja perjantaina hyvää viikonloppua, bon week-end.

Toivotus ei maksa mitään

Pariisissa RER-junaan hyppäsi koditon mies. Hän piti kuuluvalla äänellä selkeän puheen, jossa toivoi matkustajilta kolikoita tai ruokalippuja saadakseen ravintoa. Yösijakin olisi tarpeen, jotta hän voisi kerätä voimia. Lopuksi hän toivotti kaikille erittäin hyvää illan jatkoa: très bonne soirée à vous tous. 

 

Leave a Reply