Kirjamme Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle (Isosävi & Lindholm 2021, Art House) yhdennessätoista luvussa käsittelemme akateemiseen uraan väistämättä kuuluvia käänteitä: vastoinkäymisiä.
Jos luovutat ensimmäisiin vastoinkäymisiin ja ajattelet, että ne ovat merkki sopimattomuudestasi alalle, urasi loppuu, ennen kuin se ehti alkaakaan.
Hylätyt käsikirjoitukset ja hakemukset
Tieteentekijälle hylkäykset tulevat tutuiksi. Lehti ei halua julkaista käsikirjoitustasi, eikä rahoittaja ole kiinnostunut tukemaan hankettasi. Silloin sinun ei ole aika luovuttaa vaan analysoida tilanne ja ryhtyä uuteen yritykseen.
Käsittelemme tavallisia syitä, joiden vuoksi lehdet hylkäävät käsikirjoituksia, ja kerromme, miten sinun kannattaa toimia. Pohdimme strategioita, joiden avulla voit parantaa mahdollisuuksiasi seuraavassa rahoitushaussa, jos ei tällä kertaa tärpännyt.
Kuinka paljon on riittävästi?
Kysymys siitä, oletko saanut riittävästi aikaan, saattaa vaivata sinua, olit sitten missä uravaiheessa tahansa: vasta väitellyt, tenure track -polulla, yliopistolehtori tai professori.
Olitpa kuinka tuottelias tahansa, voit aina löytää syitä, joiden vuoksi turhautua. Menestyksesi saattaa himmetä omissa silmissäsi, jos ryhdyt vertaamaan itseäsi ansioituneimpiin tieteentekijöihin. Tyytyväisyyden avaimet eivät kuitenkaan löydy loputtomasta vertailusta muihin vaan sisältäsi ja omista arvoistasi.
Ole rohkea!
Akateemisella uralla eteesi tulee monia tilanteita, joissa on täysin ymmärrettävää tuntea epävarmuutta. Älä yritä tukahduttaa epävarmuuden tunteita, vaan tunnista ja tunnusta niiden olemassaolo. Tärkeintä on, ettet jää tunteidesi vangiksi ja etteivät ne estä sinua menemästä eteenpäin.
Akateeminen ura ei ole ainoa, jossa tarvitaan kykyä sietää epävarmuutta. Huomasimme kiinnostavia yhtymäkohtia tieteenteon ja pelisuunnittelun välillä. Kerromme, miten akateeminen maailma voi ottaa mallia Supercellin suhtautumisesta vastoinkäymisiin!
Mikä saa tieteentekijän olemaan rohkea? Vastaamme, että intohimo. Se pitää myös Supercellin monimiljonäärit työssä. Rohkeana tekijänä sinä et lannistu vastoinkäymisistä, vaan mietit, mitä voit oppia.
Kun seuraavan epäonnistumisen jälkeen häpeä yrittää nousta pintaan ja ottaa koville, kiitä itseäsi, että uskalsit yrittää. Muista, että tässä epäonnistumisessa voi piillä seuraavan onnistumisen siemen.
Lue lisää:
Isosävi, Johanna & Camilla Lindholm (2021). Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle. Helsinki: Art House. [Luku 11: Käännä vastoinkäymiset voitoksi]
Kuuntele:
Väitöksen jälkeen -podcast. Jakso 12: Rohkeus.