Kiinnostuimme kollegani Ildikó Vecsernyésin kanssa YouTube-videoiden aloitusjaksoista suomessa, ranskassa ja unkarissa. Tutkimme puhuttelua, tervehtimistä ja niihin liittyviä eleitä. Tutkimuksemme on julkaistu Contrastive Pragmatics -lehdessä 2022 ja se on avoimesti saatavilla.
Miksi YouTube ja millaisia videoita?
YouTube on toiseksi suosituin somekanava, jolla on 2,3 miljardia käyttäjää. Ikäryhmässä 18-49-vuotiaat peräti kahdeksan kymmenestä katsoo YouTube-videoita. Tubettajat puhuvat kuvitellulle yleisölle, ja pyrkivät herättämään heti videoiden alussa katsojien kiinnostuksen. Tubevideot ovat kielentutkijan näkökulmasta erittäin kiinnostavia, sillä niitä on tutkittu vain vähän ja erityisen niukasti on tietoa kulttuurienvälisistä eroista.
Aineistoomme kuului 138 ranskan-, suomen- ja unkarinkielisiä videota. Tutkimme joka kielestä 23 tubettajan kaksi videota eli yhteensä 46 videon aloitusjaksot. Videot käsittelivät eri aiheita: muotia, kauneutta, haasteita, pelaamista, harrastuksia ja tieteen popularisointia. Nuorin tubettajamme oli yhdeksänvuotias ja vanhin oli 85-vuotias. Videot olivat pääosin vuosilta 2019–20.
Eniten puhuttelevat ja tervehtivät ranskalaiset
Ranskalaiset tubettajat puhuttelivat ja tervehtivät katsojia eniten, mutta erot tervehtimisen suhteen eivät olleet suuria. Suomalaiset suosivat monikollista sinuttelua, ja unkarilaiset sinuttelivat myös – unkarissa sinuttelumuodot erottuvat selvästi teitittelymuodoista toisin kuin suomessa. Yllätykseksemme vanhimmatkaan unkarilaiset tubettajat eivät suosineet teitittelyä, vaan yrittivät sen sijaan vältellä puhuttelua. Ranskalaiset tubettajat teitittelivät.
Missään kielessä tervehtiminen ei ollut kategorista eli video saattoi alkaa myös suoraan. Tämä liittynee videoiden genreen, sillä tervehtiminen ei voi olla vastavuoroista reaaliajassa kuten arjen keskusteluissa.
Elehtivät suomalaiset
Eleisiin liittyvä tutkimustulos oli yllättävä: suomalaiset elehtivät eniten tervehtimisen ja puhuttelun yhteydessä! Joutaako myytti vähäeleisistä suomalaisista siis romukoppaan? Unkarilaiset osoittautuvat videoiden aloituksissa vähäeleisimmiksi.
Kulttuurienvälisiä eroja esiintyi myös eletyypeissä. Suomessa ja unkarissa eleet liittyivät useimmiten tervehtimiseen, kun taas puhuttelun liittyviä eleitä esiintyi niukemmin; ranskalaiset elehtivät yhtä ahkerasti molemmissa.
Tervehtimiseen liittyi pääsääntöisesti ns. ikonisia eleitä, esimerkiksi käsien heilautusta, vilkutusta ja ”syleilyliikettä”, ihan kuin kasvokkain tapaamisissa. Puhuttelun yhteydessä taas ns. deiktiset eleet olivat tyypillisiä: esimerkiksi katsojia osoitettiin sormella kun kysyttiin, ovatko he valmiina siirtymään videon aiheeseen tai pyydettiin pysymään ruudun edessä. Lisäksi esiintyi joitakin eleitä, jotka eivät ole tyypillisiä arjen puhekielessä: taputuseleitä sekä performanssia, joka käsitti tubettajan oman liikekuvion.
Suomalaisen videon aloitus
Suomalainen tubettaja aloitti videonsa useimmiten tervehdyksellä, johon liittyi ikoninen ele, kun taas puhuttelua esiintyi niukemmin. Esimerkiksi Pinkku Pinsku sanoi moikkaa ja avasti samalla kädet ikään kuin ottaen katsojat halaukseen. Suomalaisten tervehdykset olivat yleensä epämuodollisia moi-alkuisia – hei esiintyi vain muutamassa videossa. Puhuttelusanaa ei yleensä esiintynyt, mutta tyypilisimmin se oli geneerinen kaikki (esim. moikka vaan kaikille) kuten ranskassa ja unkarissakin.
Joitakin yksilöllisiä tyylejäkin esiintyi.
Esimerkiksi Roni Back käytti harvinaista muodollista tervehdystä ja puhuttelua: oikein hyvää päivää katsojat. Tervehdyksen yhteydessä Roni heilautti kättään ja toivotti katsojat tervetulleeksi, kuten monet muutkin tubettajat: tervetuloa katsomaan uutta videota.
Unkarilaisen videon aloitus
Unkarilaisen tubettajan video alkoi yleensä tervehdyksellä ja siihen liittyvällä käsiliikkeellä, jota saattoi seurata myös tervetulotoivotus. Esimerkiksi Hajni Herczegin videossa oli ensin monikollinen tervehdys sziasztok (’moi’). Unkarilaiset tubettajat puhuttelivat katsojia suoraan ja sinutellen.
Yksilöllisiä tyylejä esiintyi myös unkarissa. Cresser käytti harvinaista tervehdystä halihó lányok és srácok (’moikkamoi tytöt ja pojat’) ja pyörähti vartalonsa ympäri. Hauskimpia puhuttelusanoja oli iäkkään Ilona-tädin käyttämä Youtyukák, joka on vitsikäs väännös sanasta YouTuberek eli tubettajat.
Ranskalaisen videon aloitus
Ranskalainen tubettaja aloitti videonsa yleensä tervehdyksellä, johon liittyi toisinaan ele, ja katsojaa puhuteltiin teittelemällä ja puhuttelusanalla. Esimerkiksi Enjoy Phoenix tervehti bonjour tout le monde (‘päivää kaikki’) ja löi kätensä yhteen. Tervehdyksissä esiintyi melkein yhtä usein bonjour kuin epämuodollisempi salut (‘moi’).
Yllättävän vähän esiintyi tasa-arvoista kielenkäyttöä, vaikka ainostossamme oli paljon nuoria tubettajia. Ainoastaan 68-vuotias kauneustubettaja Nicole Tonnelle käytti sekä maskuliini- että feminiinimuotoa: bonjour à vous toutes bonjour à vous tous (‘kiitos teille kaikille [fem.] kiitos teille kaikille [mask.]’). Ranskalainen erikoisuus oli se, että aloituksissa viitattiin katsojan vointiin: j’espère que vous allez bien, (’toivottavasti voitte hyvin’). Tällaisia viittauksia vointiin ei esiintynyt lainkaan suomessa ja vain parissa videossa unkarissa.
Tubevideoiden kieli vs. arjen puhekieli?
Vaikuttaa siltä, että tubettajat pyrkivät osittain kompensoimaan katsojien puuttuvaa läsnäoloa esimerkiksi tervehdyksiin liittyvillä käsieleillä. Tämä voi johtua siitä, että tubettajan katsojat ovat ”kaukana” eli ruudun toisella puolella. Arkikokemuksen mukaan kättä tulee heilutettua tervehtiessä enemmän, jos toinen on esimerkiksi kadun toisella puolella. Toisaalta erona arkikieleen on videoissa esiintyvä sormella osoittelu puhuttelun yhteydessä. Monissa kulttuureissa puhekumppanin osoittamista sormella pidetään epäkohteliaana.
Tutkimuksessamme sukukielet suomi ja unkari olivat lähempänä toisiaan kuin ranskaa. Se oli yllätys, sillä aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että maantieteellisesti lähempien unkarin ja ranskan puhuttelukäytännöt ovat lähempänä toisiaan kuin suomea. Onkin kiinnostavaa seurata, valuvatko sosiaalisen median käytännöt, kuten sinuttelu, myös arkikieleen unkarissa. Tarvitaan ehdottomasti lisää tutkimuksia siitä, millainen suhde on sosiaalisen median ja arjen puhekielellä sekä miten ne vaikuttavat toisiinsa.
Aiheesta lisää:
Ranskaa raakana! Podcast-sarjan 89. jakso. YouTube-videoiden aloitusjaksot suomessa, ranskassa ja unkarissa: vieraana Ildikó Vecsernyés, 2.3.2022.
Isosävi, Johanna & Ildikó Vecsernyés. 2022. Addressing, Greeting and Related Gestures in the Opening Sequences of Finnish, French and Hungarian YouTube Videos. Contrastive Pragmatics 3:3. 363–396.