Pääsy École normale supérieure de Lyoniin (ENS de Lyon) oli estetty 10.3.2020. Tämä oli jo toinen kerta tänä vuonna ja tutkijavierailuni aikana, kun aamulla ei päässyt työpaikalle.
Miksi yliopistoissa lakkoillaan?
Ranskassa on vastustettu eläkeuudistusta jo joulukuusta lähtien, ja muun muassa rautatieläiset olivat pitkään lakossa. Yliopistoissakin on vastustettu kaavailtuja eläkeuudistuksia, mutta nyt taistellaan myös erityisesti yliopistoa koskevien asioiden vuoksi.
Viime torstai, 5.3.2020, oli suuri yliopistolakkopäivä, jolloin mielenosoittajat sulkivat yliopistoja ympäri Ranskaa. Lyonin alueella oli vielä silloin koulujen toinen hiihtolomaviikko meneillään. Kenties sen vuoksi täällä lakkopäivä siirrettiin seuraavalle viikolle.
Yliopistoissa vastustetaan hallituksen suunnittelemaa LPRR-lakia (loi de programmation pluriannuelle de la recherche). Siinä yliopistojen rahoitus tulisi projektilähtöisemmäksi, minkä pelätään johtavan muodissa olevien ilmiöiden tutkimiseen ja lyhytnäköiseen rahoituspolitiikkaan.
Muuttuva rahoitusmalli lisäisi yliopistoväen mielestä määräaikaisia ja epätasa-arvoisia työsuhteita, kun toiset olisivat yliopistonlehtoreita ja professoreita ja toiset määräaikaisia. Lisäksi pelätään, että häviäjiä olisivat erityisesti humanistiset ja yhteiskuntatieteet.
Lakkopäivän vaikutukset
Osasin odottaa lakkopäivää, sillä siitä oli ilmoitettu hyvissä ajoin helmikuussa ilmoituksin ja lappusin. Tammikuun kokemuksen perusteella varauduin myös siihen, että pääsy yliopistolle estettäisiin.
Meillä piti olla tänään pitkä suunnittelukokous Remilas-hankkeen Communication (im)possible? -tiedeviestintäprojektin tiimoilta. Kokoukseen oli kutsuttu ulkopuolisiakin, sillä tarkoituksena oli toteuttaa verkkoon malli, jotta muutkin voisivat järjestää työpajoja. Niissä ihmiset pääsevät kokemaan, millaista tuntuisi olla tilanteessa viranomaisen kanssa ilman yhteistä kieltä ja tulkkia. Nyt kokous jouduttiin siirtämään.