Tutkija, millä mielin jäät joululomalle?

Kalenterivuosi alkaa olla lopuillaan. Vaikka me akateemiset kirjoittajat elämme enimmäkseen lukuvuosirytmiä syksystä kevääseen, joulukuu on mainio ajankohta pysähtyä hetkeksi: katsoa mennyttä vuotta ja suunnitella tulevaa.

Neuvo 1: Sano ei vuoden lopun hopulle

Olet saanut opetuksesi hoidettua ja haluat suoriutua arvioinneista mahdollisimman nopeasti. Sitten sinulle jäisi aikaa tutkia ennen joululomaa. Näitä päiviä olet odottanut: kerrankin kalenterisi on tyhjä ja ehdit kunnolla kirjoittaa. Kirjoituslistasi on pitkä, koska opetus on syksyllä vienyt suunniteltua enemmän aikaasi.

Jokavuotiseen tapaan olit unohtanut, että alat olla joulukuussa jo väsynyt, eikä arviointisprintti varsinaisesti helpottanut asiaa. Pinnasi kiristyy, mutta painat silti lisää kaasua. Nyt on kirjoitettava, koska kalenterissa on muutama päivä tyhjää. Jouluvalmistelutkin painavat päälle, eikä joulurauhasta ole tietoakaan. Mitä jos kuitenkin pysähtyisit hetkeksi?

Neuvo 2: Tarkastele kuluneen vuoden kirjoitushankkeitasi

Vimmaisen kirjoittamisen sijaan tarkastele kuluneen vuoden kirjoitusprojektejasi. Etenivätkö hankkeesi suunnitelman mukaan? Tuliko takapakkeja?

Iloitse jokaisesta kirjoittamissaavutuksestasi menneenä vuotena, oli se miten pieni tahansa. Jokainen kirjoitettu sana on vienyt hankettasi eteenpäin. Ehkä jokin käsikirjoituksesi on jo lähellä valmistumista? Jos yksi tai useampi käsikirjoituksesi julkaistiin kuluneena vuonna, onnittele itseäsi hienosta saavutuksesta. Tie julkaisuksi ei kenties ollut suoraviivainen, eikä portinvartijoiden miellyttäminen ollut helppoa, mutta tekstisi on tiedeyhteisön luettavissa. Se ei ole koskaan itsestäänselvyys.

Työstitkö kuluneena vuonna niitä hankkeita, jotka olivat sinulle tärkeimpiä vai lojuvatko ne vielä alkutekijöissä tai koskemattomina tietokoneen uumenissa? Jos tämä vuosi ei edennyt suunnitelmien mukaan, älä syyllistä itseäsi. Mennyt vuosi on kirjaimellisesti mennyttä, joten lopeta oman hyvinvointisi sabotoiminen ja käännä katse tulevaan.

Neuvo 3: Aseta realistiset kirjoitustavoitteet ensi vuodelle

Sulje silmäsi ja kuvittele itsesi tasan vuoden päästä, ensi vuoden joulukuussa. Mitä olet siihen mennessä kirjoittanut? Mikä käsikirjoituksesi on julkaistu? Minkä uuden hankkeen olet aloittanut? Kenen yhteistyökumppanin kanssa olet ryhtynyt kirjoittamaan?

Asetat realistiset kirjoitustavoitteeet uudelle vuodelle. Älä sorru toiveajatteluun, vaan pohdi tavoitteiden aikatauluttamista. Jos et ole koskaan ollut aamuvirkku, sinusta tuskin tulee aamuviiden klubin jäsentä tammikuussakaan. Eikä sinulla varmasti ole yhtään vähemmän opetusta tai muita työtehtäviä ensi vuonnakaan.

Neuvo 4: Kiitä itseäsi ja nauti joululomastasi

Kirjoittamisesi ei tule valmiiksi muutamana päivänä ennen joululomaa. Itsesi ruoskimisen sijaan ole kiitollinen menneestä vuodesta. Ehkä kaikki kirjoitustavoitteesi eivät täyttyneet. Kenties sinulla oli vaikeuksia kirjoittaa säännöllisesti tai yhteistyökumppaneiden oli haasteita – ehkä he ehtivät kirjoittaa vieläkin vähemmän kuin sinä. Mutta mennyt vuosi on opettanut sinulle monia asioita, jos vain ehdit pysähtyä oppimaan.

Sinun ei tarvitse ansaita joululomaasi. Se ei ole mikään palkinto syyslukukaudesta eikä varsinkaan siitä, että rankaisisit itseäsi kirjoittamalla ylipitkiä päiviä juuri ennen joululomaa. Joululoma kuuluu sinulle, joten nauti, äläkä ainakaan kuluta sitä kirjoittamiseen. Onneksi sinun ei tarvitsekaan, koska olet ennen joulutaukoa suunnitellut kirjoittamisesi seuraavalle vuodelle. Hyvää joululomaa sinulle, akateeminen kirjoittaja!

Leave a Reply