Kolmas tutkijavierailu Lyoniin

Kesäkuu on kulunut kolmannella tutkijavierailulla Lyonissa École normale supérieuressa (ENS). Vierailuita on ollut kolmen vuoden välein, 2017 ja 2020, mutta vierailujen kestot ovat vain lyhentyneet. Tällä kertaa oli mahdollista kuukauden vierailuun, kiitos Helsingin yliopiston rahastojen ja Maija Lehtosen lahjoituksen!

Vierailun tarkoitus

Tämän vierailun tarkoituksena on työskennellä Heike Baldauf-Quilliatren kanssa parlamenttikeskusteluja koskevassa hankkeessani. Kansainvälisessä tiimissämme (Helsinki, Cambridge, Lyon) tarkastelemme välihuutoja Suomen Eduskunnassa, Ranskan Assemblée nationalessa ja Saksan Bundestagessa. Ensimmäinen artikkeli, joka koskee reaktioita välihuutoihin, on parhaillaan arvioitavana. Nyt työn alla on toinen artikkeli, jossa tutkimme puhuttelua, aihetta, joka on on kulkenut mukanani väitöskirjasta asti.

Tarkoituksenani oli varata valtaosa ajasta parlamenttihankkeelle. Tutkijan työssä ei kuitenkaan ole täysin oman aikataulunsa valtias, mistä kirjoitin jo edellisenkin tutkijavierailun kohdalla. Vähän ennen lähtöä tulivat yhden artikkelin melkoisen suuret korjaukset. Yrityksestä huolimatta en saanut niitä valmiiksi ennen lähtöä, vaan jouduin jatkamaan niitä Lyonissa. Mutta ei siinä vielä mitään: pari päivää ennen lähtöä tulivat toisenkin artikkelin korjaukset, jotka oli saatava valmiiksi kesäkuussa. Näiden lisäksi kesken vierailun tuli pieni lisätyö yhdestä rekrytointiprosessista, mikä sinänsä oli erittäin iloinen uutinen. Ja valintakokeenkin arviointikriteerit pyydettiin hoitamaan. Edes tutkijavierailulla ei voi olla irti kaikista muista työtehtävistä.

Miten kaikki on sujunut?

Vaikka en ole voinut keskittyä parlamenttihankkeeseeni niin paljon kuin olisi toivonut, tutkimus on edennyt. Olen työskennellyt yhteistyökumppanini kanssa sovittuina päivinä ja on ollut tehokasta, kun olemme voineet neuvotella analyyseistä. Muutenkin ihmisiä on hyvä nähdä, niin ehtii heidän kanssaan vaihtaa kuulumisia.

Tutkijavierailulla olen myös irti omasta arjestani, kuten opetuksesta, joka tosin olisi tauolla Suomessakin. Aika vähän tänne ovat kokoukset seuranneet, sillä vain yhden toimitusneuvoston kokouksen olen ollut mukana Zoomin kautta Suomeen. Täällä ei ole tarvinnut jonglöörata niin paljon eri työtehtävien välillä kuin kotona, joten päivät ovat tietyllä tapaa olleet rauhallisempia.

ENSin pihalla kissa ottaa rauhallisesti.

Perhe on mukana, kuten aikaisemmilla kerroillakin, ja kaikki ovat koko vuoden odottaneet Lyonin oleskelua. Lapset ovat olleet innoissaan, kun ei tällä kertaan tarvinnut mennä edes ranskalaiseen kouluun ja puoliso on jakanut ajan ensin etätöiden ja sitten lomailun parissa.

Retket Marseilleen ja Torinoon

Myös ympäristönvaihto on tehnyt hyvää. Kuumahan täällä toki on! Keskeinen sijainti tarjoaa hyvät retkimahdollisuudet. Olemmekin käyneet viikonloppuisin Marseillessa ja Italian puolella Torinossa.

Marseille on ollut pitkään haaveissani. Kyseessä on kuitenkin toiseksi suurin kaupunki Ranskassa ja vielä värikäs satamakaupunki. Sokerina pohjalla Ifin saarelle sijoittuva Monte Kriston kreivi -romaani. Sinne pääsi tietysti Edmond Dantes -nimisellä laivalla.

Po-joen varrelle sijoittuva Torino yllätti monipuolisella museotarjonnallaan: autoja, elokuvia, Egyptin aarteita ja kuninkaanlinna! Tutkijavierailua on vielä hetki jäljellä ja sitten Pariisin kautta kotiin.

Leave a Reply