Tuntuu uskomattomalta, että kolmivuotisen ranskan yliopistolehtorin pestini viimeinen lukuvuosi on alkanut. Tuntuuhan se haikealta. Monenlaista mahtuu vielä yhteen lukuvuoteen, ja katse on muutenkin tulevassa: mistä seuraava työ tai rahoitus?
Lukuvuosi 2022-23
Opetuksessa on luksusta, kun voin opettaa samoja kursseja. En ole koskaan aikaisemmin opettanut samaa kurssia kolmea vuotta peräkkäin. Päivitin yliopistoportfolioni ja laskin, että olen opettanut 30 eri yliopistokurssia – siihen päälle vielä vierailut eri kursseilla. Minulla oli viime lukuvuonna ensimmäistä kertaa opetusavustajia. Se on loistodiili molemmille osapuolille, ehdottomasti jatketaan! Toivottavasti kaikki ohjaamani opiskelijat saavat maisterintutkielmansa valmiiksi ennen pestini päättymistä. Lisäksi odotan kesällä aloittamani pieni kandi-intervention tuloksia: moniko saa roikkumaan jääneen kandinsa valmiiksi?
Tutkimuksessa olen päässyt sikäli mukavaan tilanteeseen, että olen saanut monta keskeneräistä projektia valmiiksi – tai ainakin arvioon tai sitten ne odottavat hyväksyttynä julkaisua. Se on vaatinut melkoisesti kurinalaisuutta. Joitakin vanhoja tutkimuslankoja on vielä solmimatta julkaisuiksi asti, mutta nyt on tilaa myös kehittää uutta hanketta, jolle ryhdyn hakemaan rahoitusta. Uuden hankkeen kehittäminen on selvä prioriteetti, vaikka ohessa valmistelen muutamaa julkaisua. Panostan yhteisölliseen kirjoittamiseen. Jatkan perjantaiaamuisin kirjoitusryhmämme Pen Drivers fasilitoimista Helsingin yliopistossa ja aion järjestää virtuaalisen kirjoitusretriittejä myös tänä lukuvuonna. Akateemisen kirjoittamisen vertaisryhmämme Kirjoitan vaikka ei ole aikaa jatkuu myös aktiivisesti Facebookissa.
Tiedeviestintää teen edelleen. Ranskaa raakana! -podcast pyörii niin, että uudet jaksot ilmestyvät joka toinen viikko (paitsi kesä- ja joululomalla). Olen aktiivinen Twitterissä ja olen kehittänyt viestintää Instagramissa siten, että se kuvaa enemmän ammatillista puoltani. Instagramista löysin yhteisön #kirjagram, ja se on ollut todella kiva foorumi keskustella kirjoista. Ranskaa raakana -podcastissa käsittelen paljon kirjoja, ja sieltä olen saanut myös uutta yleisöä. Molemmissa somemedioissa minut löytyy tunnuksella [at] johannaisosavi, tervetuloa seuraamaan!
Mitä uutta on tulossa tänä lukuvuonna?
Hops-työskentely tulee vastuulleni tänä lukuvuonna ja erityisesti ensimmäisen vuoden opiskelijat. Olen toiminut hops-ohjaajana aikaisemmin, mutta silloin systeemi oli aika erilainen. Nykyään on portfoliokurssi ja etapit, turhankin raskaaksi kritisoitu järjestelmä. Kaikenlaista uutta tulee siis perehdyttäväksi, mutta keskiössä ovat tietysti opiskelijat.
Konferenssin järjestämiseen osallistun myös, ja kyseessä on Afinlan syyssymposium 2022. Sen teema on kieli ja osallisuus, ja järjestelemistä tulee varmaan yhä enemmän, mitä pidemmälle syksy etenee.
Rahoitushaun työpajoihin osallistun ensimmäistä kertaa. Koska olen uravaiheessa, jossa minulla oletetaan olevan vakituinen työpaikka yliopistolla, rahoitusvaihtoehdot käyvät entistä vähäisemmiksi. On saalistettava myös isommalla haavilla, isoja ja kansainvälisiä rahoituksia, joiden hakeminen on oma taiteenlajinsa. Toivon parantavani rahoituksenhakutaitojani niin, että se voisi auttaa saamaan muitakin, pienempiä rahoituksia.
Rekrytointiprosessiin pääsen kurkistamaan yliopistolla, kun olen olen mukana erään yliopistonlehtorin tehtävän täyttämisessä. On todella kiinnostavaa kokea prosessi toiselta puolelta. Kohta olen itse hakijapuolella, jos vain jotakin haettavaa tehtävää tulee, joten nyt on tilaisuus oppia olemaan myös parempi työnhakija.
Uusi kirja, yhteistyössä kirjoitettu, julkaistaan ensi vuoden puolella. Portinvartijat päättävät, ilmestyykö tänä lukuvuonna (tai joskus) toinenkin, oma tiedekirja.
Vertaismentorointikoulutukseen osallistun ensimmäistä kertaa. Osallistuin edellisen lukuvuoden vertaismentorointiryhmään. Kun tarjottiin mahdollisuutta kouluttautua ohjaamaan ryhmiä, tartuin tilaisuuteen. Yliopistolla on valtavasti hienoja koulutuksia, mutta jos olet apurahalla, niihin ei välttämättä pääse, eikä tietysti työttömänäkään. Odotan, että pääsen vetämään ryhmää, jossa voidaan puhua akateemisen uran kiemuroista sekä opetuksen ja tutkimuksen yhdistämisestä.
Yritän ottaa kaikki irti tämän pestin tuomista mahdollisuuksista, joten opiskelijat, kollegat ja muu yleisö: täältä tullaan!