Väitöksen jälkeen: ideoi ja aseta tavoitteita

Kirjamme Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle (Isosävi & Lindholm 2021, Art House) toisessa luvussa käsittelemme sitä, miten kaikki lähtee ideoista akateemisessa maailmassa.

Pohdimme, miten ideoita voi saada, miten hyvän tutkimusidean voi tunnistaa ja miten asettaa tavoitteita. Luvun lopussa olevat tehtävät ja pohdintakysymykset auttavat soveltamaan luettua omaan työhön.

Luova ja aktiivinen mieli

Annamme kirjassa vinkkejä, miten luovutta voi houkutella esiin esimerkiksi kirjoittamalla aamusivuja. Keskeisintä on kuitenkin se, että vaikka hyvä idea voi juolahtaa mieleen milloin tahansa, todennäköisemmin se ilmestyy sinulle sohvalla makoillessa, eikä silloin, kun olet viettänyt koko päiväsi opetuksen ja kokousten parissa.

Johannalla on tuore kokemus luovan joutilaisuuden hyödyistä. Idea perustaa Facebookiin Väitöksen jälkeen -lukupiiri ja keskusteluryhmä ei tullut kesken kiireisen työviikon vaan sunnuntaina, kun hän makoili hieman tylsistyneenä sängyllä.

Tavoitteet ja tutkijan missiolause

Akateemisessa maailmassa on välillä vaikea tietää, mihin on menossa. Jos olet juuri väitellyt ja olet urasi taitekohdassa, et välttämättä edes tiedä, mihin olet suuntaamassa. Vai onko väitöksestäsi jo muutama vuosi aikaa, mutta olet toiminut määräaikaisissa tehtävissä, etkä ole voinut valita tehtäviä omien intressiesi mukaisesti? Tai tuntuuko sinusta vakituisessa tehtävässä siltä, että aikasi kuluu pelkästään tulipalojen sammuttamiseen?

Mikäli sinusta tuntuu, ettei sinulla ole aikaa pitkäaikaiseen suunnitteluun, sinun on aika pysähtyä ja esittää kysymys: Mitä sinä itse haluat tehdä?

Kerromme kirjassamme, miten voit tehdä itsellesi akateemisen missiolauseen, joka auttaa sinua kirkastamaan tavoitteesi. Se toimii myös ohjenuoranasi, kun suunnittelet työtäsi, sen prioriteettejä ja aikataulua.

Lue lisää:

Isosävi, Johanna & Camilla Lindholm (2021). Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle. Helsinki: Art House. [Luku 2: Ideoi ja aseta tavoitteita]

Kuuntele:

Väitöksen jälkeen -podcast. Jakso 1: Tavoitteet.
Väitöksen jälkeen -podcast. Jakso 2: Luovuus ja ideat.

Leave a Reply