Väitöksen jälkeen: kirjoita ja julkaise

Kirjamme Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle (Isosävi & Lindholm 2021, Art House) neljännessä luvussa käsittelemme kirjoittamista ja julkaisemista: toimivan julkaisuputken suunnittelua, kirjoittamisen rutiineja ja priorisointia ja yhteiskirjoittamista.

Suunnittele toimiva julkaisuputki

Akateemisen urasi kannalta on keskeistä, että kirjoitat ja julkaiset. Aktiivisen julkaisutoiminnan varmistamiseksi sinun kannattaa suunnitella oma julkaisuputkesi.

Opastamme kirjassa toimivan julkaisuputken suunnitteluun. Esittelemme 2+2+2-järjestelmän, kerromme julkaisujen luokitusjärjestelmistä ja käsittelemme julkaisuputkeen liittyviä haasteita sekä eettisiä huomioita. Lisäksi professori Jan Lindström antaa 10 vinkkiä aktiiviseen julkaisemiseen.

Miten kirjoittaa, vaikka aikaa olisi vain vähän käytössä?

Et pysty edistämään tutkimustasi, jos kuvittelet tekeväsi sen joululomalla, kesällä ja satunnaisille tutkimusvapaillasi. Annamme vinkkejä, miten voit luoda ja ylläpitää kirjoitusrutiineja. Kirjoittamisen priorisointi on tärkeää, vaikka joskus joutuisi kirjoittamaan vaikka vain vartin pituisissa pätkissä.

On tärkeää, että suunnittelet kirjoitusprojektejasi myös pitkällä aikavälillä. Suunnittele yksityiskohtaisesti, mitä aiot kirjoittaa ensi lukukaudella ja käytä apuna julkaisuputkeasi.

Miten tehdä kirjoittamisesta yhteisöllisempää?

Vaikka kirjoittaminen on yksin tehtävää työtä, jota kukaan ei voi tehdä toisen puolesta, kirjoittamisesta on mahdollista tehdä yhteisöllisempää. Esittelemme kirjoitusretriittejä, jotka tutkimuksen mukaan hyödyttävät sekä yksilöä että organisaatiota.

Akateeminen yhteiskirjoittaminen on lisääntynyt kaikilla aloilla. Pohdimme yhteiskirjoittamisen käytäntöjä ja haasteita. Vaikka yhteiskirjoittamiseen voi liittyä monenlaisia haasteita, tulokset ovat usein hedelmällisiä. Lisäksi yhteiskirjoittamisessa saa tukea ja apua toisilta kirjoittajilta.

Lue lisää:

Isosävi, Johanna & Camilla Lindholm (2021). Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle. Helsinki: Art House. [Luku 4: Kirjoita ja julkaise]

Kuuntele:

Väitöksen jälkeen -podcast. Jakso 4: Julkaiseminen, vieraana Jan Lindström.
Väitöksen jälkeen -podcast. Jakso 5: Kirjoittaminen, vieraana Carol Kiriakos.

Leave a Reply