Aktiharjoitus ja miekanhiojaiset: filosofisen tiedekunnan promootio 2017

Helatorstaina 25.5.2017 klo 15 filosofisen tiedekunnan promootio käynnistyi aktiharjoituksilla Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa. Paria tuntia aikaisemmin olivat alkaneet presidentti Mauno Koiviston hautajaiset, ja saattue ehti juuri lähteä alta pois Tuomiokirkolta.

Aktiharjoitus

Aktiharjoituksia johti juhlamenojen ohjaaja, kasvitieteen professori Jouko Rikkinen, vaikka flunssa olikin hieman verottanut hänen ääntään. Myös promoottori, kasvatustieteen professori Patrick Scheinin oli paikalla. Kuulimme, että tähtihetkemme promottorin kanssa eli arvomerkkien vastaanottaminen kestäisi noin viisitoista sekuntia.

Aktiharjoituksissa jätettiin arvomerkit eli miekka ja hattu seuraavaa päivää varten. Vahtimestareiden oli määrä huolehtia, että jokainen saisi omansa.

Miekat merkittiin vielä erillisellä nimilapulla. Tuoleilla odotti hattu ja miekka poikineen vahtimestareiden noutamista!

Harjoitukset olivat lyhyet ja ytimekkäät. Itselläni ei ollut pienintäkään epäilystä siitä, etteivätkö ne sujuisi Helsingin yliopiston kokemuksella: kyseessähän oli 97. promootio.

Aktiharjoitusten jälkeen oli rehtorin vastaanotto. Tosin pieni pettymys oli se, että rehtori Jukka Kola puhui ainoastaan arvovieraille, emmekä me promovendit kuulleet häntä lainkaan.

Rehtorin vastaanotolta miekanhiojaispäivällisille

Rehtorin vastaanotolta tohtorit suuntasivat miekanhiojaispäivällisille ravintola Bankiin, ja maisterit menivät omille seppeensitojaispäivällisilleen.

Tohtorin seuralaista kutsutaan miekanhiojaksi. Hänen tehtävänsä on kuitenkin lähinnä symbolinen, sillä tohtorin miekka oli jo jätetty aktiharjoituksissa. Miekka sinänsä symboloi totuutta ja älyn terävyyttä, kun taas hattu kuvastaa ajattelun vapautta.

Miekanhiojaispäivällisillä nautittiin kolmen ruokalajin illallinen, jälleen yllätysmenu, sillä ruokalista oli kirjoitettu tällä kertaa koltansaameksi. Meidät oli plaseerattu suunnilleen tohtoreiden aakkosten mukaan, joten oli hauska tutustua niihen, joiden kanssa viettäisi lähekkäin monta tuntia aktissa.

Vaikka oma seuralaiseni ei päässyt miekkaa hiomaan, arvovieraiden miekanhiojat pääsivät toimiin. Parhaiden tohtoreiden, Doctrix Prima Åsa Hirvosen ja Doctrix Ultiman Inkeri Koskisen, sekä kunniatohtori Jens Ejnar Olesenin, riemutohtorien Matti Klingen sekä Veijo Meisalon seuralaiset hioivat heidän miekkansa samppanjalla.

Riemutohtori Matti Klingen seuralainen hioo hänen miekkaansa samppanjalla.
Miekat on hiottu seuraavan päivän aktia varten.

Kunniatohtoreiden tervehdyksen toi Touko Siltala. Kirjankustantajana hän ihmetteli, miksei kirjaa enää konkreettisesti avata ja suljeta promootiossa kuten ennen. Hän oli myös sitä mieltä, että saivertelun kieltäminen olisi palautettava promootioon.

Ilta loppui yhdeltätoista. Oli aika levähtää ennen tositoimia, perjantain aktia.

Leave a Reply