Promootioretki: filosofisen tiedekunnan promootio 2017

Lauantaina 27.5.2017 klo 10 lähdimme promootioretkelle, joka on perinteisesti ollut purjehdus. Me kaikki promovoidut teimme kolmella laivalla pienen saaristokierroksen, ylioppilaslakit päässämme.

Lauluja merellä

Promootioretket tulivat ohjelmaan noin 140 vuotta sitten. Syynä oli kuulemma naisten mukaantulo promootioon seuralaisina eli seppeleensitojina- ja miekanhiojina. Ohjelmaan kaivattiin ilmeisesti kevennystä.

Meillä kävi hyvä onni, kun sattumalta me kaikki kielitieteilijät löysimme toisemme ja päädyimme samaan laivaan ja vielä samaan pöytäänkin. Kaiken lisäksi joukossamme oli erinomaisia laulajia.

Laulavien lingvistien pöytä.

Aluksi säestys oli ylläkannella, mutta innokkuutemme ansiosta kitaristi ja esilaulaja saapuivat pian sisälle.

Lauloimme monia hauskoja merellisiä lauluja kuten Mikki Hiiri merihädässä ja Pumppulaulu, jossa laivassa on iso reikä pohjassa ja se uppoaa siis kaikki pumppaamaan. Mukana oli tietysti myös juomalauluja Ranskassa juodaan viiniä […] Suomessa juodaan kaikkea sekä nuoruuteen liittyviä viisuja. Muutama uudelleen sanoitettu promootiolaulukin oli joukossa kuten Aktipäivän keväthuumaus: Tohtorille auki on taivas ja maa Juhlasaliin jos ensin vaan ennättää.

Mombasan säveleen sanoitetussa Promootioon-laulussa Jää promootioon vain hetki elämää ja elämään promootiomme jää.

Lounasta Kaivohuoneella

Sää oli kauniin aurinkoinen, vaikkei nyt mikään kesäisen lämmin vielä. Parin tunnin kierroksen jälkeen saavuimme Kaivohuoneen rantaan. Siellä tarjottiin buffet-lounas.

Suomenlinna.
Valkolakkisia jonottamassa Kaivohuoneelle.

Lounaan lomassa saimme kuulla kevyttä elävää musiikkia.

Vaikka retki on promootion rennoin osuus, muutama puhekin kuultiin. Yleinen seppeleensitoja Jemina Kauristie sanoi tervehdyssanat promovoiduille ja tämän vuoden abiturientti myös kiitti hienosta promootiomatkasta kanssamme. Vahingossa hän jo sanoi olevansa yliopistossa – eikä tuleva ylioppilas – mikä nauratti kovasti kaikkia.

Vastauspuheen piti maisteri Tomi Ståhlberg. Lopuksi puheen ystävyydestä piti filosofian tohtori, Laura Nissin, jolta latinistina löytyi aiheeseen pitkä perspektiivi.

Retkipäivä oli virkistävä, mutta tanssiaisiltaa ja yökulkuetta varten oli mentävä kotiin nukkumaan päiväunet, jotta jaksaisi varmasti auringonnousuun asti.

Leave a Reply