Ensimmäinen kuukausi Lyonissa

Yksi kuukausi on vierähtänyt tutkijavaihdossa Lyonissa. Vierailen syksyn ICAR-laboratoriossa, joka on tunnettu puhekielen tutkimuksesta.

Janne on viettänyt kesälomaansa, ja tytöt ovat aloittaneet ranskalaisen koulun. He viettävät suurimman osan ajasta ranska vieraana kielenä -opetuksessa, pienryhmässä, erinomaisen opettajan kanssa. Omassa luokassaan he osallistuvat matematiikkaan ja liikuntaan.

Ensimmäinen kuukausi ulkomailla menee oikeastaan aina siihen, että arjen saa rullaamaan. On selvitetty esimerkiksi, paljonko perheemme maksaa kouluruokailusta, miten saa asukaspysäköinnin autolle, mistä ruuat kannattaa ostaa, miten hankitaan kortti kaupunkipyörään ja mistä löydetään kuntosali.

Tutkija töissä

Työpaikkani on Ecole Normale Supérieuren tiloissa.

Olen saanut henkilökortin, jolla voin maksaa ruokalassa. Minulle annettiin ystävällisesti opiskelijakortti, josta apurahatutkijan talous todellakin kiittää: ruokamaksu on edullisempi ja saan alennuksia museoihin. Sain myös työhuoneen, ja huonekaverini muutti syksyksi Pariisiin.

Kulkuväline töihin: kaupunkipyörä

Työpaikkaruokala on erinomainen. Otan tavallisesti päivän annoksen, plat du jourin, joka sisältää jonkinlaista lihaa tai kalaa. Annokseen kuuluu kahdenlaista lämmintä kasvista sekä pastaa/riisiä/perunaa. Lisäksi lounasannokseen saa ottaa kylmän alkuruuan, joka kattaa erilaisia salaatteja, sekä kaksi jälkiruokaa. Valitsen tavallisesti hedelmäannoksen ja jugurtin.

Musée Confluences työmatkani varrella.

Työrintamalla asiat ovat alkaneet edetä pikku hiljaa. Olen saanut perehdytystä laboratorion laitteisiin. Täällä on erinomaista osaamista, ja saan oppia myös aineiston tekniseen käsittelyyn. Laboratorion tekninen henkilö on erittäin tarkka kaikesta, eikä mistään lepsuilla.

Tavoitteenani on kerätä mahdollisimman paljon aineiston kulttuurien välistä tutkimustani varten. Tallennan keskusteluja, joihin osallistuu vähintään yksi suomenkielinen ja yksi tai useampia ranskankielisiä. Tällä viikolla sain ensimmäisen nauhoitukseni tehtyä!

Lyon kaupunkina

Lyon vaikuttaa juuri niin viehättävältä kaupungilta kuin kaikki sanoivatkin. Keskustassa asuu puolisen miljoonaa ihmistä, eli ydinkaupunki on aika lailla Helsingin kokoinen, mutta suur-Lyonin alueella asuu 1,3 miljoona ihmistä. Kaupungin halki kulkee kaksi jokea: Rhône ja Saône.

Säät ovat jonkin verran vaihdelleet, mutta täysi kesähän täällä on ollut. Tai oikeastaan se kesä, joka jäi Suomeen tänä vuonna tulematta. Mennyt viikko on ollut valtaosaltaan helteinen.

Olemme ehtineet turismiakin harrastaa: muutamia museovierailuitakin on tehty. Ruoka ja herkut ovat tärkeä osa Huippukeittiömestari ja tähtikokki Paul Bocuse on kotoisin Lyonista. Hänen nimeään kantava ruokahalli on varsinainen nähtävyys.

Macaronseja kauppahallissa

Vihannekset ja hedelmät ostan mieluiten erityisliikkeistä: Cerise & Potiron on aivan mainio!

Tomaattivalikoimaa.

Retkellä Grenoblessa

Viime sunnuntaina vierailimme vanhassa olympiakaupungissa Grenoblessa. Ihailimme upeita näkymiä Bastillen huipulta.

Janne on blogissaan kertonut nähtävyyksistä ja verrannut elämää Ranskassa ja Suomessa.

Lisää kuvia ja tunnelmia Lyonista löytyy Instagram-tililtäni johannaisosavi.

 

 

 

 

Leave a Reply