Yleislakkopäivä Ranskassa 24.1.2020

Ensimmäinen tieto yleislakkopäivän vaikutuksista tuli minulle edellisenä tiistai-iltana. Perjantaille suunnitellun Pariisin tutkimuspäivän järjestäjät lähettivät viestin, jossa he kertoivat joutuvansa siirtämään tilaisuuden lauantaille. Jo joulukuun alusta lähtien jatkuneessa lakossa on kyse erityisesti presidentti Macronin kaavailemien eläkeuudistusten vastustamisesta.

Ajattelin yleislakon vaikuttavan eniten liikenteeseen, kun junat eivät lainkaan kulje. Lisäksi varauduin siihen, että esimerkiksi osa lasten opettajista saattaa osallistua lakkoon. Vaikka kollegat olivat kertoneet, että oma vierailuyliopistoni École normale supérieure de Lyon oli ollut kahtena joulukuun päivänä suljettu lakon vuoksi, en ollut varautunut kohtaamaani näkyyn perjantaiaamuna.

Sisäänpääsy estetty yliopistolle

Ecole normale supérieure 24.1.2020.

Jätettyäni aamulla kaupunkipyörän telineeseen, vastaan tullut nainen kertoi, ettei yliopistoon päässyt sisälle. Turha olisi siis jatkaa eteenpäin. Sanoin kuitenkin, että haluan ehdottomasti käydä ottamassa kuvan.

Koko viikko oli ollut kylmä ja keli pakkasella. Joukko mielenosoittajia olikin sytyttänyt nuotion keskelle pihaa. Sisäänpääsy oli estetty siten, että ovien eteen oli kasattu muun muassa roskalaatikoita. Oli siis pyöräiltävä kotiin, koska artikkelin korjaukset odottivat. Kotimatkalla huomasin, että meitä lähinnä oleva katolinen yliopisto oli normaalisti auki.

Puoli yhdentoista jälkeen École normale supérieure de Lyonin rehtori oli lähettänyt viestin, jossa hän tuomitsi lakkoilijoiden tekemiset: oli laitonta estää ihmisiä tulemasta töihin. Hän kuitenkin peruutti kaiken opetus-, tutkimus- ja hallintotoiminnan kampuksellamme (Site Descartes) perjantaina.

Leave a Reply