12 +1 nähtävyyttä Lyonissa

Lyon on Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki Pariisin ja Marseillen jälkeen. Asukkaita Lyonissa on noin puoli miljoonaa. Tosin Lyonin kaupunki käsittää vain pienen ydinkeskustan eli asukkaat elävät paljon tiiviimmällä alueella kuin Helsingissä. Lyonin metropolialueella asuu yhteensä noin puolitoista miljoonaa asukasta.

Lyon lienee suomalaisille suhteellisen tuntematon, sillä monet matkaavat pääkaupunkiin Pariisiin. Lyon on kuitenkin varsin viehättävä kaupunki, eikä sinne ole vaikea tulla.

Finnair aloitti vuoden 2018 joulukuussa suorat lennot Helsingistä Lyoniin kaksi kertaa viikossa. Lyoniin matkustaa kätevästi myös Air Francen Air+TGV-lipulla, joka kattaa lennot Helsingin ja Pariisin välillä sekä junat Pariisin ja Lyonin välillä – junan kyytiin pääsee kätevästi suoraan Charles de Gaulles -lentoasemalta.

Mitä kannattaa nähdä Lyonissa?

Kokosin listan Lyonin kahdestatoista nähtävyydestä ja yhdestä bonuksesta. Olkaa hyvä!

1) Fourvière

Näkymä Fourvièren kukkulalta yli Lyonin.

Fourvièren kukkula sijaitsee viidennessä kaupunginosassa, ja sieltä on upeat näkymät yli koko kaupungin. Kukkulalle voi nousta vanhasta kaupungista esimerkiksi äskettäin uusitulla funikulaarilla, jolla matka kestää vain pari minuuttia.

Fourvière on Lyonin vanhinta osaa, jonne perustettiin 43 eaa roomalaiskaupunki nimeltä Lugdunum. Nimi tarkoittaa Lug- tai Lugus-jumalan kukkulaa.

Fourvièrea kutsututaan kukkulaksi, joka rukoilee, la colline qui prie. Siellä sijaitsee valtava katedraali, uusgoottilaista tyyliä edustava Basilique Notre-Dame de Fourvière, joka valmistui vuonna 1884.

Basilique Notre-Dame de Fourvière.

Jos ihmettelette, mikä pikkuinen Eiffel-torni kohoaa kirkon vieressä, niin kyseessä on Tour métallique de Fourvière, 86-metrinen terästorni. Torni rakennettiin Pariisin maailmannäyttelyn (1889) jälkeen. Se oli vierailukohde vuoteen 1953 asti, minkä jälkeen torni on toiminut TV- ja radiotornina.

2) Lugdunum: roomalaiset amfiteatterit ja museo

Suuri amfiteatteri. Kuvassa näkyvät myös
maisemaan upotetun museon ikkunat.

Lähellä Notre-Damen katedraalia voi tutustua Lyonin roomalaiseen historiaan ja vierailla roomalaisilla amfiteattereilla ja museo Lugdunumissa.

Iso amfiteatteri on rakennettu 15 eaa. Se on yksi vanhimmista ja suurimmista gallo-romaanisista amfiteattereista; istumapaikkoja oli
5 000. Pienemmästä amfiteatterista nimeltä Odéon on vain jäännöksiä jäljellä.

Lugdunum-museo on upotettu ympäristöönsä suuren amfiteatterin viereen; vain ikkunat pilkistävät. Arkkitehtuurillisesti museon betonirakennus on kiinnostava, spiraalimainen tila. Lugdunum-museossa on yksi Ranskan laajimmista arkeologisista kokoelmista: siellä voi tutustua Lyonin esihistoriaan ja vaiheisiin aina kristinuskon tuloon saakka.

Lapset on museossa huomioitu erinomaisesti. Heille on omat audio-oppaat, joista he voivat kuunnella lapsille sovitettuja selostuksia. Lisäksi heille on oma tila, jossa he voivat pelata antiikista peräisin olevia pelejä, pukeutua ajan vaatteisiin tai vaikkapa laittaa leikkiruokaa vanhan ajan tyyliin.

3) Le vieux Lyon, vanha kaupunki

Cathédrale Saint-Jean.

Koko Lyonin vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Vanhan kaupungin keskellä nousee katedraali Saint-Jean, jota on rakennettu usealla vuosisadalla (1175–1481). Katedraali on sekoitus goottilaista ja roomalaista tyyliä. Sen erikoisuuksiin kuuluu astronominen kello, joka näyttää päivämäärän sekä kuun, auringon ja maan liikkeet ja tähdet Lyonin taivaalla.

Vanhassa kaupungissa on perinteikkäitä ravintoloita nimeltä bouchons lyonnais, joissa tarjotaan alueen klassista ruokaa. Kannattaa maistaa esimerkiksi lyonilaista salaattia ja pitkulaisia quenellesejä, jotka sisältävät usein kalaa.

Auberge Rabelais, Lyonin vanha kaupunki.

4) Les Halles de Paul Bocuse

Les Halles de Lyon Paul Bocuse.

Lyonin kuuluisa kauppahalli, Les Halles de Paul Bocuse, lyhyemmin Les halles tai le ventre de Lyon (’Lyonin vatsa’), on vierailemisen arvoinen paikka.

Paul Bocuse oli kuuluisa lyonilainen kokki, joka kuoli melkein 92-vuotiaana vuonna 2018. Bocusen nimi lisättiin kauppahalliin remontin jälkeen vuonna 2006.

Kauppahallissa on 13 500 neliömetriä, jossa on kuutisenkymmentä kauppaa ja ravintolaa. Kauppahallin tarjontaa on ilo katsella – kaikki herkut eivät edes vatsaan mahdu. Vitriinit pursuavat lihoja, kaloja, juustoja, kakkuja, leivonnaisia…

Herkkuja Paul Bocusen kauppahallissa.

5) La Cité internationale de la Gastronomie

Cité Internationale de la Gastronomie.

Kauppahallin lisäksi toinen ruokaa koskeva nähtävyys on kansainvälinen gastronomian keskus, La Cité Internationale de la Gastronomie. Avajaiset pidettiin lokakuussa 2019 toisen kaupunginosan kunnostetussa Grand Hôtel-Dieu-korttelissa, jossa toimi aikaisemmin sairaala.

Gastronomisessa keskuksessa voi tutustua Paul Bocusen ja Lyonin huippunaiskokkien – les mères Lyonnaises – toimintaan ja saada tietoa eri alueiden ruokakulttuureista. Myös lapset on erinomaisesti huomioitu paitsi omalla alueellaan myös vuorovaikutteisilla näyttelypisteillä.

Paul Bocuse.

6) Place Bellecour

Place Bellecour illalla. Taustalla näkyvät Basilique Notre-Dame de Fourvière ja Tour métallique de Lyon.

Place Bellecour eli Bellecourin aukio sijaitsee toisessa kaupunginosassa. Se on Lyonin suurin ja Ranskan viidenneksi suurin aukio.

Aukion keskellä on Ludvig XIV:n patsas. Lounaispuolelta aukiota löytyy toinen, pienempi patsas, joka esittää Pikku prinssiä ja kirjailija Antoine de Sainte-Exupéryä. Lisäksi Bellecourilla on maailmanpyörä, Grande Roue.

Roue de Lyon.

7) Rue Victor Hugo ja Place Carnot

Rue Victor Hugo kulkee Place Bellecourilta ja Place Carnot’lle. Se on komea kävelykatu, jossa on vanhoja rakennuksia ja koristeellisia, korkeita ovia. Kadun nimi vaihdettiin kuuluisan ranskalaisen kirjailijan mukaan vain neljä päivää sen jälkeen, kun Victor Hugo oli kuollut vuonna 1885.

Victor Hugolla on paljon kauppoja ja kahviloita. Yksi suosikeistani on tee- ja kahvikauppa La Route des Arômes, jossa on ihanat valikoimat!

Victor Hugo päättyy Place Carnot’lle, jossa on kesällä suihkulähde. Aukion läheisyydestä ja sivukaduilta löytyy monenlaisia mukavia istuskelu- ja ruokapaikkoja.

Place Carnot.

8) Musée des Confluences

Musée des Confluences.

Musée des Confluences on vaikuttava rakennus, joka sijaitsee nimensä mukaisesti kahden joen, Rhônen ja Saônen, risteyksessä seitsemännessä kaupunginosassa. Museon aihepiirejä ovat luonnonhistoria, antropologia sekä Lyonin alueen yhteiskunta ja kulttuurit.

Museon vieressä on silta, Pont Raymond-Barre, jolta voi ihailla maisemia. Paluumatkalla voi piipahtaa Confluencen kauppakeskuksessa, joka sijaitsee noin kilometrin päässä museosta.

9) La Croix-Rousse

La Croix-Rousse sijaitsee kukkulalla, pääosin neljännessä kaupunginosassa ja rinteet osin ensimmäisessä kaupunginosassa. Se on viehättävä kaupunginosa, jossa voi ihailla hienoja maisemia ja harrastaa vaikkapa porrasjuoksua.

La Croix-Roussesta löytyy vaikuttava seinämaalaus Fresque des canuts, joka on omistettu silkkityöläisille, Lyonin perinteisen ammatin edustajille.

Fresque des Canuts.

Vähän matkan päässä sijaitsee silkkityöläisistä kertova pieni museo, Maison des Canuts. Vuonna 1830 jopa joka kolmas lyonilainen työskenteli silkkitehtaassa.

Kuuluisin seinämaalaus löytyy ensimmäisen kaupunginosan puolelta: La Fresque des Lyonnais (’lyonilaisten fresko’) kuvaa 24 historiallista ja kuutta nykypäivän lyonilaista henkilöä. Muraalin pinta-ala on peräti 800 neliömetriä.

La Fresque des Lyonnais.

Vuonna 1994–95 maalatusta muraalista löytyvät esimerkiksi Paul Bocuse, Lumièren veljekset ja kirjailija Antoine Saint-Exupéry Pikku prinssin kanssa.

10) Place des Terreaux

Place des Terreaux ja Fontaine Bartholdi,
kuvattuna Musée de Beaux-Artsin toisesta kerroksesta.

Place des Terreaux’n aukio sijaitsee ydinkeskustassa ensimmäisessä kaupunginosassa. Aukion nimi tulee latinan kuilua tarkoittavasta sanasta Terralia Nova. Aukiolla sijaitsee suihkulähde Fontaine Bartholdi ja komea kaupungintalo Hôtel de Ville.

Hôtel de Ville.

Tien toisella puolella sijaitsee iso museo Musée des Beaux-Arts de Lyon. Siellä voi käydä läpi melkoisen pätkän taidetta ja historiaa: aina muinaisesta Egyptistä Gauginin maalaustaiteeseen asti.

11) Parc de la Tête d’Or

Le Parc de la Tête d’Or ja portti.

Parc de la Tête d’or (‘Kultaisen pään puisto’) on yksi Ranskan suurimmista puistoista, kooltaan 117 hehtaaria. Vuonna 1857 avattu puisto on täysin ilmainen, ja se sijaitsee kuudennessa kaupunginosassa.

Puiston erikoisuutena on sen sisällä oleva eläintarha, jonne ei myöskään ole pääsymaksua. Eläimiä on noin 400, muun muassa kirahveja, seeproja, lintuja ja kilpikonnia. Puiston toisena erikoisuutena on kolme ruusutarhaa, joista puisto on saanut kansainvälisen maininnan, vain yhtenä 22 puistosta maailmassa. Lisäksi puistossa on kasvitieteellinen puutarha.

Varsinkin lapsille sopivia aktiviteettejä löytyy isolta alueelta monenlaisia: karuselli, veneitä, pyöriä, pikku juna ja niin edelleen. Puisto on myös suosittu lenkkeilypaikka ja sopii erinomaisesti myös piknikin viettämiseen.

12) Musée Lumière

Musée Lumière.

Musée Lumière sijaitsee kahdeksannessa kaupunginosassa, ja se omistettu elokuvan keksineille lyonilaisille Lumièren veljeksille. He järjestivät maailman ensimmäisen maksullisen elokuvanäytöksen Pariisissa vuonna 1895. Lisäksi Lumièren veljekset tekivät monenlaisia keksintöjä elokuvaan ja valokuvaukseen liittyen.

Museo on todella kiinnostava paikka niin elokuvafaneille kuin muillekin. Siellä pääsee muun muassa katsomaan Lumièren veljesten vanhoja filmejä.

Oletko kiinnostunut jalkapallosta? Jos vastasit kyllä, niin tämä bonus on sinulle!

13) Bonus: Olympique Lyonnais, stadion ja museo

Groupama Stadium.

Lyonista tulee menestyksekäs jalkapallojoukkue Olympique Lyonnais. Erityisen menestynyt on naisten joukkue, joka on voittanut 13 kertaa peräkkäin Ranskan mestaruuden, aina vuodesta 2007 lähtien. Lisäksi Olympique Lyonnais’n naiset ovat voittaneet Euroopan mestaruuden 6 kertaa – viimeiset neljä voittoa on tullut peräkkäisinä vuosina 2016–19.

Olympique Lyonnais‘n koti on Groupama-stadionilla (Groupama on ranskalainen vakuutusyhtiö), joka sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Lyonin keskustasta, Décines-Charpieu’ssä. Stadionille mahtuu 59 186 katsojaa.

Stadionilla voi käydä paitsi katsomassa pelejä, myös osallistua opastetulle vierailukierrokselle. Lisäksi stadionilla on museo, jossa voi tutustua Olympique Lyonnais‘n historiaan ja toimintaan.

Olympique Lyonnais museo ja kauppa.

Tässä oli pieni virtuaalikierros Lyoniin! Toivottavasti viihdyit nojatuolimatkalla!

Mikä nähtävyys kiinnosti? Tai jos olet jo käynyt Lyonissa: mikä nähtävyys on oma suosikkisi?

Tarkempi kierros Lyonin nähtävyyksiin podcastissani:
Ranskaa raakana! Podcast-sarjan 43. jakso: Lyonin nähtävyydet. 12.2.2020.

Leave a Reply