
Vuoden viimeinen päivä. Nyt on hyvä aika katsoa taaksepäin. Täyttyivätkö kirjoitustavoitteesi vuonna 2024? Vai menikö aika muuhun kuin kirjoittamiseen? Tarvitaanko korjausliikkeitä vuodelle 2025?
Vuoden 2024 kirjoitussaavutukset
Asetin kuluneen vuoden kirjoitustavoitteet ja seurasin niitä Nicole Janzin Write Habit -kalenterin avulla. Siinä asetetaan kirjoitustavoitteet koko vuodelle, kvartaalille, kuukaudeksi ja viikottain. Yhteisöllinen kirjoittaminen on opettanut realistista tavoitteiden asettelua. Kuluneen vuoden kirjoituskalenterin selaaminen vahvistaa sen.
Kaksi pääkirjoitustavoitetta tälle vuodelle olivat isohko käsikirjoitus ja suuri rahoitushakemus; ensimmäinen oli kevään tavoite ja toinen syksyn. Molemmat tavoitteet täyttyivät, sillä lähetin käsikirjoituksen elokuussa ja rahoitushakemuksen juuri ennen joulua. Muutamat artikkelikäsikirjoitukset etenivät suunnitellusti, ja mahtuipa vuoteen yksi yllätysprojektikin Camillan kanssa, kolmas yhteinen kirjamme, joka ilmestyy maaliskuussa (Lindholm & Isosävi: Yhteiskirjoittaminen. Vuorovedoin kirkkaaseen tekstiin).
Vuonna 2023 tuli pajatsoa tyhjennettyä sen verran tehokkaasti, ettei julkaisuja tänä vuonna sadellut. Parlamenttihankkeen ensimmäinen artikkeli sentään ilmestyi ja yhteisöllistä kirjoittamista koskeva yhteisartikkelimme Camillan kanssa Women Writing Socially -kokoelmateoksessa vuodenvaihteessa. Sähköinen versio taisi ilmestyä vuoden 2023 viimeisinä päivinä mutta paperiversio on päivätty tammikuun alkuun 2024. Lasketaan siis mukaan kuluneeseen vuoteen.
Uudet tavoitteet vuodelle 2025
Elän tutkijoille tyypillistä vaihetta eli olen parin vanhan hankkeen ja uuden hankkeen välissä. Viime syksy kului pääasiassa uuden hankkeen suunnittelussa, mutta vuoden vaihduttua on aika palata työstämään valmiiksi edellisten hankkeiden julkaisuja. Keväällä 2025 olisi tarkoitus saada parlamenttihanke loppuun, kuten muutama kohteliaisuusaiheinen oma käsikirjoituskin, ja kerätä pilottiaineistoa uutta tasa-arvoista kieltä koskevaa hanketta varten.
Syksyllä 2025 tavoitteena on työskennellä enimmäkseen uuden hankkeen ja sen pilottitutkimusten parissa sekä kirjoittaa niistä artikkeleita. Optiona on myös palata joihinkin vanhojen hankkeiden aineistoihin, mikäli uusien aineistojen käsittelyssä kestää pitkään saada julkaisuja aikaiseksi. Siirtymävaiheessa on hyvä, jos kaikkia vanhoja aineistoja ei ole ammennettu tyhjiin. Rahoitushakemuksia teen tarpeen mukaan eli riippuen hylkäyksistä.
Millaiset kirjoitustavoitteet ovat hyviä?
TARMO-malli (suom. SMART-mallista) sopii kirjoitustavoitteiden asettamiseen (ks. myös kirjamme Väitöksen jälkeen). Tavoitteen on oltava täsmällinen, aikataulutettu, realistinen, mitattava ja olennainen.
Täsmällinen tavoite kertoo, mitä haluat saavuttaa eli mikä on ydintuotos. Esimerkiksi “kirjoitan ensimmäisen väitöskirja-artikkelin” tai “kirjoitan kaksi artikkelia hankkeestani”. Aikataulutettu tavoite kertoo, milloin saat tuloksia. Aikataulu on hyvä tehdä koko vuodelle, esimerkiksi “lähetän väitöskirja-artikkelini lehteen ennen joululomaa”. Muista kuitenkin pilkkoa tavoitteesi osiin kuukausi- ja viikkotasolle.
Realistinen tavoite on mahdollista saavuttaa. Vaikka et olisi kuluneena vuonna saavuttanut kirjoitustavoitteitasi, ei ole realistista kuvitella kirjoittavansa seuraavana vuonna kuin robotti, joka ottaa kiinni vanhat saavuttamattomat tavoitteet ja saavuttaa samalla uudet asetetut tavoitteet. Tai jos hankkeesi ei saanut rahoitusta ja työstät sitä yksin, ei ole realistista kuvitella pystyvänsä tekemään yksin monen ihmisen työt vuoden aikana. Lisäksi kirjoittaminen on harvoin ainoa työtehtäväsi, joten sinun on huomioitava myös muut tehtävät. Janzin kirjassa jokaisen viikon kohdalle kirjataan myös muut hoidettavat työt. Meillä on tapana yliarvioida, mitä pystymme tekemään vuoden aikana. Sen sijaan meillä on taipumusta aliarvoida, mitä pystymme saavuttamaan viiden vuoden aikana. Olisiko siis realistista siirtää osa kirjoitustavoitteista seuraavaan vuoteen?
Mitattava tavoite on määrällinen. Jos olet kirjoittamassa kirjasi käsikirjoitusta, tavoitteesi vuodelle voi olla esimerkiksi “kirjoitan 40 000 sanaa”. Määrällisten tavoitteiden asettamista oppii esimerkiksi yhteisöllisen kirjoittamisen ryhmissä. Päivätasolla tavoitteesi voi olla kirjoittaa esimerkiksi 400 sanaa, mikä tekee 2000 sanaa viikossa. Olennainen tavoite on tärkeä. Se on merkityksellinen esimerkiksi urallasi etenemiselle. Väitöskirjan loppuun saattaminen merkitsee, että voit hakea töitä yliopistolta tai sen ulkopuolelta. Aktiivinen julkaiseminen auttaa sinua pärjäämään rekrytoinnissa, kun tavoittelet esimerkiksi tenurea. Mieti myös, millaiset julkaisut vievät sinua eteenpäin. Millainen on julkaisuprofiilisi? Julkaisetko riittävän monipuolisesti? Olisiko aika ottaa haltuun uusia menetelmiä ja kerätä uusia aineistoja?
Täyttyivät kirjoitustavoitteesi sitten kuluneena vuotena tai eivät, vanhaan ei kannata jäädä kiinni. Ota katse uuteen vuoteen. Ota vastaan edellisen vuoden tarjoamat opit ja pohdi, mitä kaipaat tänä vuonna kirjoittamiseesi. Jäitkö liian yksin? Kaipaatko lisää yhteisöllisyyttä? Hanki kirjoituskumppaneita tai liity kirjoitusryhmään. Kun jaat toisille tavoitteesi, saat tukea niiden saavuttamiseen ja voit tukea muita kirjoittajia saavuttamaan heidän tavoitteensa. Hyvää kirjoitusvuotta 2025!