Kirjamme Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle (Isosävi & Lindholm 2021, Art House) yhdeksännessä luvussa käsittelemme akateemisen maailman hiljaista tietoa ja sen hankkimista.
Toiset ovat onnekkaita: lähipiirissä on tutkijoita ja ohjaajia, jotka opastavat kuin huomaamatta moniin akateemisen maailman käytäntöihin. Tällaisten kontaktien puuttuessa peli ei kuitenkaan ole menetetty: voit hankkia epävirallisia ja virallisia mentoreita.
Epäviralliset mentorit
Mentoreiden merkitys korostuu akateemisella uralla siinä vaiheessa, kun olet väitellyt tohtoriksi ja siirryt urallasi eteenpäin. Kannattaa tutustua akateemista uraa käsittelevään kirjallisuuteen, podcasteihin ja blogeihin (ks. kirjamme lähdeluettelo) ja keskustella Internetissä akateemista uraa käsittelevillä keskustelupalstalla (ks. linkkivinkit kirjasta).
Annamme vinkkejä myös siihen, miten voit löytää epävirallisia mentoreita. Ole avoin ja hyödynnä tilaisuudet, joissa voit keskustella muiden tutkijoiden kanssa. Usein kokeneet tieteentekijät auttavat mielellään nuoria tutkijoita.
Mentorointiohjelmat
Varsinainen mentorointi määritellään menetelmäksi, jossa tietoa ja osaamista siirtyy kokeneemmalta henkilöltä kokemattomalle. Pohdimme, millainen on hyvä mentori ja kenelle mentorointi sopii. Kirjassa Camilla kertoo kokemuksiaan mentorointiohjelmasta uransa taitekohdassa.
Nykyään myös erilaiset vertaismentorointiohjelmat ovat yleistyneet. Mentoroinnilla on siis monia muotoja, joten sinun kannattaa löytää itsellesi sopiva tapa hankkia hiljaista tietoa.
Lue lisää:
Isosävi, Johanna & Camilla Lindholm (2021). Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle. Helsinki: Art House. [Luku 9: Hanki hiljaista tietoa]
Kuuntele:
Väitöksen jälkeen -podcast. Jakso 10: Hiljainen tieto, vieraana Sanna Vehviläinen.