Kirjamme Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle (Isosävi & Lindholm 2021, Art House) viidennessä luvussa käsittelemme vertaisarviointia kahdesta näkökulmasta: miten vastata vertaispalautteeseen ja miten antaa sitä itse? Jälkimmäinen tulee ajankohtaiseksi erityisesti väitöksen jälkeen, mutta olemme huomanneet, että uusi arvioija joutuu usein tehtävään kylmiltään, ilman perehdytystä.
Miten muokata tekstiä vertaispalautteen mukaan?
Vertaispalautteen vastaanottaminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä, vaikka olisit jo kokenut tutkija. Vaikka ikävät tuntemukset ovat luonnollisia ja yleisiä, niihin ei kannata jäädä jumiin. Vertaispalautteeseen vastaaminen on nimittäin keskeinen taito akateemisella uralla: miten reagoit artikkelejasi koskevaan palautteeseen, määrittää koko akateemisen urasi.
Neuvomme, että ennen kuin ryhdyt tekemään muokkauksia, odotat vähintään vuorokauden tai pari, jolloin tunteet tasoittuvat ja alitajunta voi työstää ratkaisuja. Käsittelemme kirjassa erilaisia strategioita vastata vertaispalautteeseen ja kerromme, miten laata muokkauksia koskeva raportti.
Millainen on hyvä vertaisarvioija?
Pohdimme kirjassa, millainen on hyvä vertaisarvioija. Varmistathan ensin, että sinulla on tarvittava asiantuntemus tekstin arvioimiseen ja että kykenet olemaan riittävän objektiivinen.
Kirjassa annamme konkreettisia ja yksityiskohtaisia vinkkejä vertaisarvion laatimiseen. Painotamme, että sinun on arvioijana kyettävä arvioimaan teksti sen omista lähtökohdista käsin. Muista, että kyseessä ei ole sinun tekstisi. Ole myös rakentava ja kohtelias, vaikka esittäisit vakaviakin puutteita. Arvioi toista tutkijaa siten kuin haluaisit itseäsi arvioitavan.
Lue lisää:
Isosävi, Johanna & Camilla Lindholm (2021). Väitöksen jälkeen: opas akateemiselle uralle. Helsinki: Art House. [Luku 5 Vastaa palautteeseen ja vertaisarvioi itse]
Kuuntele:
Väitöksen jälkeen -podcast. Jakso 6: vertaispalaute, vieraana Kimmo Svinhufvud.